Ce este SEO?

SEO

SEO

Search Engine Optimization (SEO) este procesul de imbunatatire a volumului sau a calitatii traficului unui site web prin intermediul motoarele de cautare. SEO este o abreviere pentru ,,optimizare pentru motoarele de cautare".

Se mai folosesc si termenii "optimizare site" si "optimizare SEO".

Cu cat un site este mai bine pozitionat in paginile de rezultate a motoarelor de cautare, cu atat acesta va avea mai multi vizitatori.

SEO poate avea ca tinta diferite tipuri de cautare : cautare de imagini , cautare locala, cautare video, carti, discutii, bloguri, stiri.

Optimizarea vizibilitatii unui site web pe motoarele de cautare consta in prezenta site-ului in cadrul tuturor acestor tipuri de cautari.

Ca strategie de marketing pe Internet, SEO ia in considerare felul in care functioneaza motoarele de cautare si ceea ce oamenii cauta pe Internet.

SEO ofera detinatorilor de site-uri 4 beneficii de baza:

- Indexarea paginilor
- Rankings : pozitionarea cat mai buna a site-ului pe cuvinte cheie care aduc trafic
- Vizitatori
- Conversii (beneficiu secundar)

Beneficii SEO de prim rang, de rang secund si tertiar.

Un advertorial publicat de noi care a adus conversii clientului.

Optimizarea unui site web implica in primul rand editarea continutului si codului sursa a paginilor pentru a le mari releventa prin obtinerea unei anumite densitatii a cuvintelor cheie si in eliminarea elementelor care impiedica o buna indexare a paginilor web in motoarele de cautare (SEO on-page/ SEO on-site).

Deoarece tehnicile SEO implica de multe ori modificarea codului sursa al site-ului, acestea pot fi imbinate cu servicii de dezvoltare web si web design (meniuri, sisteme de management de continut, sisteme de efectuare de plati…).

strategie seo

De asemenea, SEO implica si o promovare a site-ului pe alte site-uri si bloguri si obtinerea de backlinkuri (SEO off-site). Printre metodele de obtinere a backlinkurilor se numara: publicare advertoriale pe site-uri si bloguri relevante, din acelasi domeniu de activitate, publicare de comunicate de presa, plasare bannere care contin link catre site-ul promovat, plasare linkuri catre site-ul promovat in blogroll-ul sau footerul unui website partener.

White Hat SEO versus Black Hat SEO

White Hat SEO vs. Black Hat SEO

Tehnicile SEO pot fi clasificate in doua mari categorii: tehnici pe care motoarele de cautare le recomanda si tehnici nerecomandate de motoarele de cautare.

Black Hat SEO sau spamdexing se refera la metode ca : fermele de link-uri, utilizarea cuvintelor cheie in exces, text ascuns. Utilizarea tehnicilor Black Hat SEO poate duce la dezindexarea temporara sau permanenta a unui site.

White Hat SEO consta in tehnici care respecta indrumarile motoarelor de cautare si are ca scop obtinerea de rezultate pe termen lung. White Hat SEO se refera in general la crearea de continut pentru utilizatori si nu pentru motoarele de cautare, dar in acelasi timp implica accesibilizarea continutului pentru robotii motoarelor de cautare.

Optimizare organica SEO vs Adwords

seo vs adwords

Rezultate organice (seo) si rezultate platite.

Search engine optimization (SEO) si Adwords / Pay Per Click (PPC) sunt doua tehnici de capatai ale Marketingului Online (Search Engine Marketing, SEM).

Majoritatea specialistilor SEM care ofera cele doua servicii considera ca tehnica SEO aduce o crestere mai mare a ROI-ului fata de PPC.

Motoarele de cautare ofera cel mai mare spatiu cautarii organice, ceea ce inseamna ca vizibilitatea unui site depinde in principal de SEO si nu de Adwords.

Din experienta mea de 10 ani in acest domeniu, va pot spune ca organicul (SEO) converteste mult mai bine ca Adwords. Acest lucru nu inseamna ca o campanie Adwords nu poate fi folositoare sau chiar preferabila pentru unele site-uri /domenii de activitate.

Angajarea unui specialist SEO

Daca luati in considerare angajarea unui specialist SEO, cu cat o faceti mai devreme, cu atat este mai bine. Un bun specialist SEO poate optimiza cu succes un site existent, dar cel mai bun moment pentru a apela la un specialist SEO este atunci cand doriti sa lansati un site. Veti economisi timp si bani daca veti sti inca de la inceput care este cea mai buna platforma pe care sa construiti site-ul, care este cea mai buna structura…etc.

SEO de calitate

Inainte de a alege un specialist SEO, iata cateva intrebari pe care i le puteti adresa :

  • In ce proiecte ati fost implicat?
  • Imi puteti da exemple de cateva povesti de succes?
  • Ce experienta aveti in acest domeniu?
  • Respectati Regulamentul Google pentru webmasteri?
  • Care sunt cele mai importante tehnici SEO de care dispuneti?
  • Cum veti monitoriza evolutia site-ului?
  • Veti partaja cu mine toate modificarile pe care le aduceti site-ului meu si imi veti furniza informatii detaliate despre recomandarile dvs. si despre ratiunile pe care acestea se bazeaza?
  • Imi veti trimite un raport lunar de activitate cu actiunile SEO intreprinse?

Desi exista firme SEO si freelanceri SEO care furnizeaza clientilor servicii SEO valoroase, cativa SEO care nu respecta etica au pus domeniul intr-o lumina nefavorabila, prin incercarile lor extrem de agresive de a manipula tendentios rezultatele motoarelor de cautare. Practicile care incalca regulamentul Google pentru webmasteri pot duce la o modificare negativa a prezentei site-ului pe Google sau chiar la eliminarea site-ului din indexul Google.

specialist seo checklist

 

Ghidul de initiere Google privind optimizarea pentru motoarele de cautare

"Ghidul de iniţiere Google privind optimizarea pentru motoarele de căutare a fost lansat iniţial ca un efort pentru a ajuta echipele Google, însă ne-am gândit că ar fi la fel de util şi pentru webmasterii începători în domeniul optimizării pentru motoarele de căutare, şi care doresc să îmbunătăţească interacţiunea site-ului atât cu utilizatorii, cât şi cu motoarele de căutare. Deşi acest ghid nu vă va dezvălui niciun secret prin care site-ul dvs. să se claseze în mod automat primul pentru interogările de pe Google (ne pare rău!), respectarea celor mai bune practici prezentate mai jos va simplifica atât accesarea cu crawlere, cât şi indexarea conţinutului dvs. de motoarele de căutare."

Ghidul poate fi citit aici.

Cat costa optimizare SEO?

Pretul pentru serviciile SEO variaza in functie de: Volumul de munca, Know-How si Experienta, Rezultate garantate sau nu, Investitia in Promovarea Online (daca plata pentru publicarea de advertoriale pe diverse site-uri intra sau nu in sarcina Specialistului SEO). Preturile noastre pentru optimizarea unui site de prezentare pornesc de la 700 Ron/luna, iar pentru optimizarea unui magazin online de la 1000 Ron/luna.

Garantii in SEO?

Este dificil sa garantezi rezultatele in SEO, mai precis pozitiile cuvintelor cheie in clasamentul Google.ro, in conditiile in care depinzi de regulile si actualizarile motorului de cautare si de rapiditatea feedbackului clientului. Garantarea rezultatelor SEO este posibila, dar cred ca trebuie negociata separat: un pret pentru munca efectiva a echipei si un pret ce variaza in functie de rezultate. Garantarea rezultatelor SEO se poate face in anumite conditii: clientul se angajeaza sa implementeze recomandarile furnizate de specialistul SEO in timpul indicat, clientul se angajeaza sa respecte indicatiile Specialistului SEO si sa raspunda in timp util la intrebari.

Sper ca ati gasit raspunsul dorit la intrebarile Ce este SEO? Ce este optimizarea SEO?

 

Autor articol: Alina Orel

Save

Save