De la Specialist SEO la Consultant SEO

De la Specialist SEO la Consultant SEO

Consultant SEOIn ultima perioada m-am intrebat care este diferenta intre Specialist SEO si Consultant SEO si daca ar trebui sa fie diferentiate.

Daca ar fi ma inspir din evolutia carierei in tari precum Franta sau SUA, titulatura de Consultant SEO o obtii atunci cand aduni suficienta experienta, incat sa fii mai mult decat un specialist, sa fii un expert in acest domeniu, la nivelul in care companii si owneri de business-uri online sa apeleze la tine pentru consultanta atunci cand se lovesc de diverse probleme pe care nu le pot rezolva in-house.

Ca exemplu, ma gandesc la un business online care beneficiaza de angajati sau colaboratori pe SEO, Adwords, programare si webdesign, dar care la un moment dat se loveste de o dilema sau de o stagnare in evolutia afacerii online si are nevoie de o parere mai avizata.

Acum aproape 6 ani, cand am inceput sa lucrez in acest domeniu, titulatura pe care o aveam la firma respectiva, fata de clienti, era de Consultant SEO. Cred ca titulatura cu care am pornit in acest domeniu, se inverseaza oarecum la 360 de grade. La inceput, eram doar un Specialist SEO junior si de-abia acum ma apropii de postura de a fi Consultant SEO.

As defini cele 2 titulaturi astfel :

Specialistul SEO este persoana care lucreaza ca angajat intr-o agentie online, inhouse pentru un client sau ca freelancer/colaborator pentru mai multi clienti si se ocupa cu strategii, optimizari, implementari specifice domeniului.

Consultantul SEO este o persoana care nu este angajata si la care se apeleaza pentru sfaturi (consultanta) despre cum o anumita strategie ar trebui abordata si implementata, folosind abordari de actualitate, creative si profitabile. Consultantul SEO nu realizeaza strategii de cuvinte cheie, nu realizeaza optimizari on-page propriu-zise sau strategii de linkbuilding, ci analizeaza toate aceste componente, deja existente si/sau implementate, verificand corectitudinea si relevanta lor. Acesta vine cu noi idei, noi strategii vizionare. Consultantul SEO este platit la ora sau pe proiect, iar colaborarea este in general de scurta durata.

Consultantul SEO poate fi considerat un fel de mentor in acest domeniu. Acesta poate acorda solutii si raspunsuri la intrebari dificile unei echipe. El poate veni cu solutii pentru a imbunatati procesul calitate-rapiditate-eficienta-rezultate in cadrul unei echipe de marketing online.

Consultantul SEO ar trebui sa aiba o experienta solida in domeniu si sa fie la curent cu noile tehnici si tehnologii.  Prin experienta solida ma refer la faptul ca a manageriat proiecte complexe si diverse, s-a lovit de diverse probleme si a gasit solutii eficiente in timp util si are un portofoliu interesant de campanii online de succes.

Nu in ultimul rand, ar trebui sa aiba aptitudini bune de comunicare pentru a reusi sa isi faca intelese ideile si pentru a putea sa le sustina.

Consultantii sunt o elita si se invart in cercuri cunoscute de oameni din domeniu. In SUA exista o nisa, mai ales in domeniul financiar, dar realitatea economica i-a cam inghitit, acum mare parte din ei activand in diverse mari companii. Cred ca la un moment dat va exista si la noi o asemenea meserie, dar peste foarte multi ani.

Foto.

2 Comments

 1. Cred ca diferenta este data mai mult de tipul de oameni cu care vrei sa lucrezi:

  specialist SEO = stii cu ce se mananca, dar lucrezi la o firma sau esti freelancer cu clienti mici

  expert SEO = lucrezi pe cont propriu si ai si clienti mari

  consultant SEO = spui ce trebuie sa se faca, nu stai tu sa faci linkuri si sa scrii texte…

  acum, cineva care cauta “consultant SEO” are sau pare sa aiba un vocabular mai dezvoltat, nu “mosule, cat ma costa si pe mine un site?” si, macar principial, este dispus sa plateasca si informatia pe care i-o dai, nu doar “te platesc cand sunt primul pentru <>”

  pareri?

  • Cam asa ar trebui sa fie.

 2. […] de “Specialist SEO”, “Expert SEO” sau “Consultant SEO” desemneaza o persoana specializata in optimizarea si promovarea unui site in paginile motoarelor […]