Prestashop vs Magento

Prestashop vs Magento

magento-prestashopPe scurt despre PrestaShop si Magento

PrestaShop a fost lansat in luna august a anului 2007, de catre o echipa de dezvoltatori francezi. Desi nu exista nici un suport oficial oferit de dezvoltatori, multe aspecte sunt abordate in mod constant pe forumul oficial.

Magento a fost lansat pe 31 martie 2008 si este dezvoltat de compania Varien, bazandu-se pe componente Zend Framework. Acesta vizeaza in general magazine mai mari, care isi pot permite un pachet de gazduire mai bun si experti in programare. Acesta ofera, de asemenea, mai multe functionalitati complexe, de care nu este intotdeauna nevoie pentru magazine online mai mici.

Analiza comparativa Prestashop vs Magento

Instalare:
PrestaShop  beneficiaza de cea mai simpla instalare, in timp ce Magento este complicat de instalat, uneori chiar persoane tech-savy renunta la incercarea de a instala Magento.

Cerinte
PrestaShop  poate fi instalat pe majoritatea tipurilor de pachete de gazduire.
Magento necesita VPS scump sau un server dedicat pentru a rula corect.

Templating
PrestaShop  utilizeaza tehnologia  Smarty si ofera multe teme gratuite dar si cu plata, create de comunitate.
Magento necesita cunostinte de CSS si PHP, chiar si pentru cele mai simple sarcini.

Viteza
PrestaShop  este o platforma e-commerce rapida si sigura chiar si pe o gazduire web ieftina.
Magento necesita resurse masive si poate lucra rapid doar cu server dedicat.

Suport

PrestaShop  nu ofera suport oficial, dar beneficiati de un efort foarte bun din partea comunitatii. 100.000 membri pe forum.
Magento ofera un sprijin bun si are cea mai mare comunitate pe forumul oficial: 300.000 de membri.

 

Concluzii

PrestaShop combina viteza si codul elegant care se incarca rapid si permite functionalitati extinse prin intermediul modulelor add-on. Este apreciat pentru usurinta de instalare si intretinere, precum si pentru numarul mare de template-uri de calitate disponibile.

Magento ofera o gama larga de caracteristici si functionalitati, dar pentru a profita de ele,  o companie are nevoie de un hosting scump si de o echipa dedicata de IT. Acest lucru ii exclude pe cei mai multi proprietari de magazine online, care lucreaza singuri si au cunostinte de programare limitate. Codul sau este adesea greoi  si necesita resurse impresionante pentru a rula rapid. Chiar si cu dezvoltatori IT dedicati,  nu este cea mai usoara platforma.

In concluzie, specialistii recomanda PrestaShop ca solutie e-commerce pentru magazinele mici,  mijlocii si chiar si mai mari.

presta-magento-opencart-oscommerce

Surse: http://www.prestashopempire.com, http://www.prestahost.com

Va mai recomand si articolele:

11 Comments

 1. Adina
  In legatura cu paltformele astea de magazine online. De exemplus sa zicem ca avem un site: domeniu.ro/pages/nume produs m-ar interesa cum as putea redenumi cuvantul "pages" in "pagini", avand acces la ftp. va multumesc, si v-as ramane recunoscatoare daca m-ati putea ajuta aici, sau macar cu un link.
  • Alina Orel
   "Pages", in acea formula, este un director sau o categorie. Fie schimbi din admin numele categoriei, fie din ftp numele directorului.
   • Adina
    din admin nu o pot schimba,n-are aceasta optiune, altfel ar fi fost usor, singura solutie ar fi sa schimb din ftp, insa in momentul in care scchimb numele din "pages" in "pagini", el o sa rescrie automat toate url-urile? de ex daca am pagini pe site create de forma: domeniu.ro/pages/articole, in momentul in care o sa redenumesc "pages" in "pagini", o sa-mi mai gaseasca pagina de articole? Tin minte ca am incercat, si nu-mi mai gasea, probabil mai trebuie facut ceva pentru a updata pagina, si a rescrie url, presupun oricum, multumesc pt raspuns
 2. radu
  Mecanismul de suprascriere al urlurilor in cazul majoritati platformelor se face prin intermediul fisierului de .htacces(disponibil doar pe server apache!!!-majoritatea hostingurilor ofera acest server pentru scripturile bazate pe php). In cazul platformei prestashop cuvantul CMS de exemplu care apare in ulr ul paginilor poate fi inlocuit din .htaccess cu ce cuvant se doreste. Apelarea directorului pages in url poate sa insemne si existenta fizica a acestui director pe server, caz in care modificarea acestui nume ar crea probleme majore. Tehnic este destul de complicat sa continui cu explicatiile dar la ce platforma te referi pentru a vorbi de acelasi lucru in intrebarea de mai sus?
  • Adina
   da, directorul pages apare pe server. ma gandeam ca daca reusesc sa gasesc o solutie, ulterior pod modifica si modul in care sunt afisate produsele. In momemtul de fata, linkul produsului este de forma: domeniu.ro/products/nume-produs platforma este interspire
 3. Whatever happend with web developing? Acum se practica clone development la greu!
 4. Alina Orel
  Pentru ca CMS-urile sunt o solutie mai ieftina si nu trebuie sa apelezi mereu la un programator. Pentru cms-uri exista o multitudine de pluginuri/extensii/teme free sau cu plata.
 5. Intotdeauna este bine sa ai pe cineva care sa stie ce poate si ce nu poate fiecare platforma. Eu am testat multe platforme de shop si stiu ca Magento este un produs destinat exclusiv pentru magazine online cu un numar foarte mare de produse (desi nu l-as recomanda oricum datorita faptului ca partea de import produse este foarte prost gandita - daca ai de gand sa lansezi un site cu 10.000 de produse toti cauta sa le importe din excel sau csv; magento are un sistem foarte rudimentar de import produse). Dar in schimb suporta chiar daca ai peste 5000 de produse fara probleme. Prestashop in schimb e foarte bun la import de produse din surse externe dar dupa ce ai importat vreo 2000 de produse zici ca esti pe dialup abia se incarca site-ul in frontend. Plus ca la un import tre sa faci importul pe bucati, cam cate 500 la o tura altfel da time-out pe server. Combinatia perfecta este interspire - stie sa importe, stie sa faca si management la multe produse, merge chiar si dupa ce importi in el vreo 12 -15.000 de produse. Are un singur dezavantaj - e comercial. Deci in concluzie daca ai un site care nu iti va depasi 2000 de produse Prestashop e excelent. Daca ai mai mult de 2000 atunci va trebui sa te orientezi in functie de bugetul care il ai.
 6. @Alina Absolute!
 7. Mie mi se pare ca prestashop se incarca destul de greu! Tocmai ce am creat un magazin online si nu imi place cat dureaza pana se incarca pagina, asa ca am nevoie de un pic de ajutor. Multumesc
  • Pot fi mai multe motive (poze de dimensiuni prea mari, hosting...). Aici poti afla informatii utile: http://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/