WordPress vs Joomla!

WordPress vs Joomla!

 

WordPress si Joomla! sunt doua dintre cele mai folosite CMS-uri gratuite.

CMS-urile (CMS = Content Management System) sunt sisteme de automatizare a continutului siturilor web. Scopul CMS-urilor este acela de a reduce sau elimina interventia programatorilor. CMS-ul facilitează organizarea, controlul si publicarea de documente, imagini sau resurse multimedia.

WordPress a fost la inceput o simpla platforma de blogging, dar, in ultimii ani a inceput sa castige teren in recunoasterea sa ca CMS. Cu mii de pluggin-uri, widget-uri si teme, WordPress este complet customizabil si poate fi folosit pentru aproape orice.

Joomla se lupta pentru cucerirea primul loc in top-ul CMS-urilor gratuite inca de la inceput. Beneficiind de o comunitate uriasa de dezvoltatori si useri, Joomla! iti permite sa creezi un site sofisticat repede si usor.

WordPress sau Joomla ?

Scopul site-ului face diferenta!

Alegerea depinde de complexitatea site-ului, de bugetul de care dispuneti, de experienta dvs.
Atat WordPress, cat si Joomla! sunt dezvoltate si imbunatatite in mod constant si beneficiaza de o comunitate impresionanta. Ambele CMS-uri propun extensii si aplicatii gratuite.
Wordpress este foarte usor de folosit, excelent pentru orice tip de site de informatii : site de prezentare al unei firme/companii, reviste online (moda, stiinta, arta..etc.), stiri...etc., dar nu este recomandat pentru e-commerce.

Joomla! poate fi in schimb folosit cu succes pentru orice tip de site, inclusiv e-commerce. Joomla ofera programatorilor o libertate mai mare de dezvoltare si personalizare a site-ului. Necesita insa mai multe cunostinte ca WordPress; nu oricine se poate descurca, asa ca veti avea nevoie cu siguranta de un programator, daca site-ul dvs. este complex.

Va invit sa consultati un tabel comparativ cu functionalitatile si posibilitatile de dezvoltare a celor doua CMS-uri:

joomla vs wordpress

joomla vs wordpress - Copy

 

Sursa tabel : http://www.cmsmatrix.org
Sursa imagine: http://moneyclicking.net/

2 Comments

  1. Sunt un fan al Joomla, il prefer mai mult decat Wordpress, desi nici cel de-al doilea nu imi ete deloc strain. Din imaginea prezentata Joomla a castigat teren in fata wordpress. Pe alte site-uri am vazut ca au cam desconsiderat Joomla, acordand mai mult teren pentru Wordpress. Tot timpul parerile sunt diferite. Mult Succes in continuare
    • Imi amintesc de perioada in care am urat Wordpress-ul. De fapt, daca stau si ma gandesc bine am urat ideea de blogging si masa de oameni care peste noapte au devenit scriitori. Ideea de blogging vine evident la pachet cu template-urile acelea standardizate, tapene si fixe. Pe scurt asta am urat la Wordpress, insa, din puct de vedere al scalabilitatii, al developmentului si al crearii de template-uri pentru un site votez net pentru Wordpress. De 4 ani de zile, urmaresc avansarea Wordpress-ului, iar codul mi se pare foarte curat si scris bine, scalabil. Intre timp am reinventat ideea de website in wordpress, am renuntat total la template-urile de blogging clasice si am fost placut surprins cand mi-am dat seama ca ma cam lasa sa fac cam tot ce vreau cu el, net superior Joomla. Iar daca privim la partea de administrare a unui site, evident Wordpress mi se pare o solutie excelenta fata de mult mai intortocheatul Joomla.